كود آهن از كودهاي پر مصرف در گياهان آپارتماني و گلخانه اي مي باشد. در بین تمام ریز مغذی ها، گیاهان بیش از سایر موارد دچار كمبود آهن مي شوند. عنصرآهن کارکرد مهم در گیاهان را انجام می دهد. اول از همه، آهن از طریق فتوسنتز در تولید کلروفیل دخیل است. همچنين آهن در تنفس گیاهان نیز مهم است، گیاهان از فتوسنتز و اکسیژن برای تولید انرژی برای رشد استفاده می کنند بعلاوه آهن در انتقال مواد مغذی مانند اکسیژن در بافتهای یک گیاه نقش به سزايي دارد.
کلروز آهن در توت فرنگی
هنگامی که گیاه فاقد كود آهن است، برگهای جدیدتر روی گیاه ابتدا تحت تاثیر قرار می گیرند زیرا آهن ماده مغذی بی حرکت است. این بدان معنی است که یک گیاه نمی تواند به راحتی آهن را در تمام بافت های خود جا به جا کند. بنابراین برگهای قدیمی تر، آهن خود را حفظ کرده و مدتی سبز می مانند. در حالی که برگهای جدید به دلیل کمبود آهن به سرعت زرد می شوند.در موارد شدید، برگها ممکن است حتی رنگ سفید نیز داشته باشند. برخی از گیاهان همچنین لکه های قهوه ای بین رگه های برگ و حاشیه برگ ها را نشان می دهند. سرانجام برگها خشک می شوند، گل ها می افتند. رشد میوه، شاخه و ریشه نیز کند مي شود. اگر این بیماری ادامه یابد، گیاهان می میرند. در صورت كود دهي به موقع كود آهن اين بيماري رخ نمي دهد.
آهن مورد استفاده در چالکود
گیاهانی که بیشتر به کلروز حساس هستند عبارتند از: آزالیا، زغال اخته، گل چوب هدر، رودودندرون، تمشک، زغال اخته، گلابی، آزالیا، کالیبراخوآ، دیاز شیا، گل شمعداني، گل سرخ، اسنپدراگون، مرکبات، گاردنیا و یاس و غيره است. بطور كلي كود آهن براي گياهاني كه در خاك هاي قليايي و داراي كربنات هستند بايستي مصرف شود.
اگر گیاهان آپارتمانی شاخ و برگهای زرد دارند، ممکن است خاک آنها با مشکل كمبود آهن همراه است. كمبود آهن در گیاهان آپارتمانی به بیماری كلروز نيز منجر مي شود. این بیماری را مي توان با كود آهن مایع درمان کرد. البته چندین علت منجر به کلروز آهن در گیاهان مي شود. گیاهانی که در خاک هايي با غلظت بالایی از آهک زندگی می کنند . دارای pH بالاتر از 7.0 هستند، مستعد کلروز هستند. این شرایط خاک، حلالیت آهن را مهار می کند و باعث می شود جذب مواد مغذی برای گیاهان سخت باشد.در واقع pH خاک بايستي بین 5.5 تا 6.5 (کمی اسیدی) باشد. به طور خاص، آهن در خاک اسیدی بسیار زیاد است (pH زیر 7) اما با افزایش pH به 8 یا بالاتر، آهن در خاک کمتر می شود. آب دهي بیش از حد در گیاهان آپارتمانی نيز منجر به کمبود آهن مي شود. کمبود اکسیژن در خاک با آب دهي بیش از حد باعث ریشه های ناسالم می شود. ریشه های آسیب دیده آهن کافی را جذب نمی کنند و اين شرایطی است که کلروز را تشدید می کند. نمک اضافی در خاک و مقادیر زیاد مواد مغذی دیگر مانند مس، منگنز، فسفات و روی از علل ديگر كمبود آهن است.
آهن هم به صورت خشک و مایع در گياهان آپارتماني استفاده می شود
براي گياهان آپارتماني 2/1 قاشق چایخوری كود آهن مايع را به ازای يك ليتر آب مخلوط کنید و يا در يك قابلمه 6 اينچي 1 فنجان كود آهن مايع را مخلوط کنید. برای گلدان های کوچکتر کمتر و برای گلدان های بزرگتر به دفعات ماهانه تکرار کنید تا گیاهان رنگ خود را دوباره به دست آورند.
طريقه مصرف آهن براي گلهاي كاشته شده در گلدان، بستگي به نوع كود آهن خشك يا مايع انتخاب شده دارد. طريقه مصرف كود آهن براي گلدان در برچسب محصول نوشته شده است. پس از رقیق کردن کود آهن مایع بر اساس دستورالعملهای موجود در برچسب محصول، می توان آن را مستقیماً روی برگهای جوان اسپری کرد. رعایت نکات دستورالعمل کود آهن مایع مهم است چرا که آهن بیش از حد مایع می تواند منجر به مشکلات دیگری مانند کمبود روی و منگنز شود. اگرچه آهن مایع تسکین فوری را برای گیاهان فراهم می کند اما یک راه حل طولانی مدت مناسب برای کمبود آهن نیست. نگهداری گیاهان در خاک خوب زهکشی شده با گوگرد اصلاح شده برای کاهش سطح pH می تواند آهن موجود در خاک را بیشتر در دسترس گیاهان قرار دهد.
تصویری از برگ درختی که د چار کمبود آهن است
كود آهن از نوع کلاتهای آهن با استفاده از خاک در تسکین کلروز آهن تا حدودی موثرتر هستند. این نوع كود آهن ها شامل Fe-DTPA ، Fe-EDDHA و Fe-EDTA هستند و فقط Fe-EDDHA به طور موثری در خاکهایی با pH بالا اثر می کند. قبل از شروع رشد، کلاتهای آهن خاک را در بهار همراه با 120 گرم کود خشک در اطراف پایه درختان بپاشید. پاشيدن كود در فاصله 75 سانتي متر از پایه تنه درختان بايستي باشد و بعد از استفاده از كود، باغ بايستي آبياري شود. بسته به نوع پاسخ درخت، ممکن است در طول فصل رشد چندین بار آن را اعمال کنید.
مصرف كود آهن به صورت سمپاشي به طور مستقیم روی شاخ و برگ درخت نيز استفاده مي شود و کلاتهای آهن در اين روش نيز موثر هستند واين كودها می توانند تا چند روز سريعا شاخ و برگ درختان را سبز كنند.
میزان آب دهی در کمبود آهن در گیاهان نقش دارد
اسپری كود آهن در شاخ و برگ: 1 قاشق غذاخوری را به ازای هر گالن آب مخلوط کنید. اسپری را به هر دو طرف برگها پخش كنيد. برای مرکبات، هر دو هفته در ماههای ژانویه، فوریه و مارس یا در هنگام جوانه زدن و شکوفا کردن اقدام شود.
کاربرد كود آهن در خاک: برای گیاهان تا ارتفاع 2 سانتی متر: از مخلوط 1 گالن آب با 2 قاشق غذاخوری کود آهن مایع حل شده استفاده کنید.
برای گیاهان تا ارتفاع 2-3 سانتی متر: از مخلوط 2 گالن آب با 4 قاشق غذاخوری آهن مایع حل شده استفاده کنید.
برای گیاهان با ارتفاع 3-4 سانتی متر: از مخلوط 3 گالن آب با 8 قاشق غذاخوری آهن مایع حل شده استفاده کنید.
کمبود آهن در شعمدانی
برای گیاهان تا ارتفاع 4 تا 5 سانتی متر: از 4 گالن آب مخلوط شده با 10 قاشق غذاخوری کود آهن مایع حل شده استفاده کنید.
برای گیاهان و بوته های بزرگتر ، 1-2 لیوان در هر گالن آب، كود آهن مایع را مخلوط کنید. برای هر 500 متر مربع مي توان استفاده كرد. اگر از سمپاش کوارت استفاده مي شود، 1 پیمانه كود آهن مایع حل شده را با حجم مساوی آب رقیق کرده و با آب کافی برای پوشاندن 500 متر مربع استفاده نماييد.
قيمت كود آهن بسته به نوع كود آهن، نوع مصرف آن، بسته بندي و شركت توليد كننده كود آهن در بازار متفاوت است. فروش كود آهن توسط شرکت آترین فرازان آوین بفروش میرسد.
کمبود آهن و برگ های زرد